Το φθινόπωρο πολλοί αρχάριοι μελισσοκόμοι ξεκινούν να προμηθεύονται τα πρώτα τους μελισσοκομικά εργαλεία, για να ετοιμαστούν να μπουν δυναμικά στη Μελισσοκομία. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε ποια είναι τα βασικότερα μελισσοκομικά εφόδια, τα οποία καλείται να εφοδιαστεί ο νέος συνάδελφος, χωρίς να ξοδέψει μία περιουσία.
Το πιο απαραίτητο μελισσοκομικό εργαλείο είναι το καπνιστήρι. Αν η χρήση θα είναι για πολλά μελίσσια, προτιμήστε ένα επώνυμο ελληνικό καλής ποιότητας, που θα κρατήσει καιρό. Αν πρόκειται για 5-6 μελίσσια για το σπίτι, μπορείτε να κάνετε εξίσου καλή δουλειά και με φθηνότερο εισαγωγής.
Το ξέστρο είναι και αυτό απολύτως απαραίτητο για κάθε μελισσοκομικό χειρισμό. Καλό θα ήταν να έχετε 2-3 μαζί σας (ένα από αυτά μόνιμα στο αυτοκίνητο), ώστε αν κάπου το χάσετε (πολύ συχνό όταν περπατάς στη φύση) να μπορείτε να συνεχίσετε τη δουλειά σας με ένα εφεδρικό. Υπάρχουν πολλοί τύποι σε μελισσοκομικά ξέστρα: οι περισσότεροι ξεκινούν με ένα απλό και δοκιμάζουν αργότερα ξέστρο Αυστραλίας ή κάποια νέου τύπου. Πειραματιστείτε, δείτε ποιό σας βολεύει καλύτερα και αποφασίστε.
Το τρίτο μελισσοκομικό εφόδιο που χρειάζεται ο αρχάριος μελισσομελισσοκομική στολή για την προστασία του από τα κεντρίσματα των μελισσών. Συνιστούμε για αρχή να προμηθευτείτε ολόσωμη φόρμα, που σας προσφέρει πλήρη κάλυψη. Σε περίπτωση που θέλετε κάτι πιό οικονομικό, υπάρχει το μελισσοκομικό μπουφάν, που φτάνει μέχρι τη μέση. Η απλή προσωπίδα συνίσταται για πιό έμπειρους μελισσοκόμους επειδή καλύπτει μόνο το πρόσωπο. Μπορεί όμως να είναι η εφεδρική μας, σε περίπτωση ανάγκης, όταν δηλαδή εάν η πρώτη σχιστεί σε κάποιο κλαρί ή χαλάσει κάποιο φερμουάρ.
Ο εξοπλισμός που ολοκληρώνει τη μελισσοκομία για αρχάριους είναι φυσικά η προμήθεια των πρώτων κυψελών. Εδώ οι επιλογές είναι πολλές: στις πλαστικές υπάρχουν 2 κατασκευαστές, ενώ στις ξύλινες πάνω από 20 εργοστάσια στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου